1. ,
 2. 2
 3. A
 4. B
 5. C
 6. D
 7. E
 8. G
 9. H
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. R
 18. S
 19. T
 20. V
 21. W

Johan Johansson Veteläinen ~1610–~1670

Kön: Man Referensnummer: 1576 Levnadsålder: ≈60

Levnadsbana

Alternativt namn "Skarp-Johan"
Alternativt namn Jo Vedlan
Alternativt namn Juho
Föddomkring 1610 1
Död (≈60)omkring 1670 2,3

Personanteckningar

Upptog Medskogen 1648.


I en sägen i Segerstedts samlingar beskrivs Johan Vedelainen i Medskogen som mycket rik. Han byggde ett hus med två våningar och sägs också ha begagnat peruk som den tidens herremän, varför dalkarlarna, som reste förbi med sina smiden till Grundsätts marknad, tog av sig mössorna för honom. Han högg många fall i de stora skogarna omkring och fick mycken råg, som han delvis sålde i Bergslagen för 2 plåtar tunnan.


I en annan sägen berättas om hur han klår upp Hecke Hindrik:

När Häkkinen fick höra talas om Jo Vedlan som bosatt sig i Medskogen gav han sig iväg dit för att pröva sin styrka på honom och kanske ta med sig några tillhörigheter därifrån. På vägen dit kom han till en finngård i Kindsjön eller Bjurberget, där han kom med i ett stort dryckeslag. Där fanns en främmande man som Häkkinen inte kände, och han nämnde för honom att han ämnade sig upp till Jo Vedlan, som sagts vara en stark karl, för att pröva hans styrka och ”skatta” honom. Men det var just Jo Vedlan han talade med, och denne tog itu med Häkkinen och skar upp magen på honom, så att tarmarna rann ut. Såret syddes ihop och Häkkinen blev liggande flera veckor på gården innan han kunde ta sig hem. Han var i alla fall så pass stark att han tog en försvarlig rågbörda med sig på ryggen när han gick förbi Skallbäcken, där den förste nedsättaren bodde (Olof Matsson Koo Lehmoinen). När han kom hem till Rattsjöberg så trodde hans unge son att han var en tjuv som tagit rågen hemma på gården, varpå han grep faderns bössa på väggen och sköt honom i benet. Häkkinen blev stolt över sonens rådighet och sade: ”Nu blir det karl av pojken. Jag måste allt ge honom byxor”. Gossar gick nämligen på den tiden i bara skjortan tills de blev femton år gamla.

Då folk frågade honom om hans resa till Medskogen och anledningen till det stora såret, svarade han: ”Jag råkade ut för en tjur från Medskogen och han stångade mig. Jag vill aldrig gå dit mera”.

Källor

 1. Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga av Jarl Ericson, Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga av Jarl Ericson. s 232
 2. Livet i Finnskogarna - Bjarne Persson, Livet i Finnskogarna - Bjarne Persson
 3. Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga av Jarl Ericson. s 233
.

Skapad av Genney 2.1 för Jonas Malmén e-post:jonas@stromshall.se